Afhaalmoment: 05/07 & 06/07 Bekijk openingsuren

Het Hereford ras

IMG 5767 ZW LR
IMG 5767 ZW LR

Raskenmerken

Hereford is een runderras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het zuidwestelijk deel van Engeland. De dieren zijn erg populair in Groot-Brittanniƫ, Ierland, Canada, Noord- en Zuid-Amerika. Het rund heeft een rode vacht met een witte kop, een witte streep op de nek en schoft en typische witte poten. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een bijzonder vriendelijk en rustig karakter. Een groot voordeel van Herefords is dat het ras erg sterk is. Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras bijna niet voor. De veearts is maar een sporadische gast op onze boerderij. Door hun robuuste bouw en goede gezondheid hebben de dieren een hoge levensverwachting.

Hereford runderen kalven probleemloos af. Bij de geboorte wegen de kalveren amper 30 Ć  40 kilogram. Dit laag geboortegewicht leidt, in combinatie met een fijne botstructuur, tot geboorten waarbij menselijke hulp meestal volledig achterwege kan blijven.

Hierford WAL6571 CROPPED LR
Hierford WAL6571 CROPPED LR

Van zodra de weersomstandigheden het toelaten en zolang de weiden er niet te drassig bij liggen, vertoeven alle dieren buiten in de weide.

Alleen van het late najaar tot na de natste wintermaanden verblijven de runderen in de stal. Ze verblijven dan in ruime stallen op stro waar ze over veel bewegingsvrijheid beschikken.

Tot slot zijn Hereford runderen van nature hoornloos. Ze moeten dus het pijnlijke onthoornen niet ondergaan. Zonder hoornen kunnen de dieren elkaar niet kwetsen. Bovendien zijn Herefords van nature heel tam en hierdoor aangenaam om mee om te gaan. Dit vermijdt onaangename confrontaties en maakt het werken aan en bij de dieren plezierig voor zowel het rund als voor ons als veehouder.

De keuze voor het Hereford ras

Het waslijstje met eisen voor onze biologische droom:

Hoge natuurlijke weerstand

We zochten een van nature sterk ras met een hoge natuurlijke weerstand.

Vriendelijk karakter

Een vriendelijk en handelbaar karakter maakt de omgang met de dieren aangenaam.

Beperkte menselijke ingrepen

Een ras waarbij het afkalven vlot gebeurt en de koeien goeie moeders zijn, beperkt de nood aan menselijke ingrepen en medicatie

Hoge levensverwachting

We zochten een ras met natuurlijke zware bespiering en met een hoge levensverwachting.

Ecologische begrazing

Het ras moest ingeschakeld kunnen worden voor ecologische begrazing.

Superieure vleeskwaliteit

Een superieure vleeskwaliteit was uiteraard al even belangrijk als alle andere eisen.

Na veel onderzoek en verschillende bedrijfsbezoeken in het buitenland, hakten we de knoop door: het Hereford-rund kwam aan al onze eisen tegemoet!

Biologisch

Ons bedrijf draagt met trots het biolabel. Bio betekent voor ons:

Goed voor het milieu

Onze ecologische voetafdruk blijft zo klein mogelijk want we kweken het voeder voor de dieren zelf, ons rundsvlees wordt minimaal getransporteerd.

Vriendelijk voor dieren

Onze dieren krijgen de tijd om te groeien op een natuurlijke wijze, zonder krachtvoer.

Weinig medicatie

Geneesmiddelen beperken tot een absoluut minimum.

Lekker puur

Ons rundsvlees is super vers en niet of slechts minimaal bewerkt.

Gezond genieten

Door het vlees amper te bewerken, behoudt het de zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.